Lastnight.dk - Sønderjysk ungdomscommunity

lastnight-ver3
ln-ver4-online-400

Lastnight.dk var Sønderjyllands største digitale fællesskab for unge og eksisterede i perioden 2003-2008. Jeg startede det for at dele festbilleder med venner, men det voksede sig større, og vi endte med et helt team af sønderjyder, som var med til at bygge det op.

Målet med Lastnight var ønsket om skabe et fælles rum for sønderjyske unge, da vi elsker vores landsdel, men mente at der skete for lidt, og en god måde at ændre det på var at samle områdets unge i et dedikeret sønderjysk online community.

Lastnight var hele vejen igennem et festcommunity med billeder fra weekendens fester, som man kendte det fra sites som Nightleif og DKBN. Men neden under de store kommercielle sites eksisterede en myriade af mindre communities, som alle dyrkede det lokale og som indgik i mere eller mindre løse netværk. Det var derfor sites som Fordijegkan.dk (Slagelse), Partyworm.dk (Næstved), Sønderborgbynight, Magl.dk (Esbjerg), at Lastnight sammenlignede sig og samarbejdede med.

Version 2 af Lastnight fra 2003.
Version 2 af Lastnight fra 2003.

Sitet nåede at gennemgå fire versioner, hvoraf de to første var statiske html-udgaver (2003-2004), det tredje kørte open-source software (2004-2005), og det fjerde og bedste (2005-2008) var kodet fra bunden i PHP. Den version var opbygget som et klassisk community opdelt i personlig aktivitet omkring ens brugerprofil, gæstebog, privat indbakke, venneliste, og så community-aktiviteter som festbilleder, forum, afstemninger, events mm. En årlig tilbagevendende begivenhed var Babespotting (i årbøgerne), som var lige så populært, som det var kontroversielt.

Konstant blev sitet udviklet – det var sjovere og mere lærerigt end at læse pensum, hvilket både forbedrede og komplicerede sitet enormt. Fx tagging af billeder, en gruppechat-messenger-lignende funktion, og et omfattende pointsystem, der skulle motivere til aktivitet, men blev gamet nådesløst.

Plakaten fra LUXUS-festen vi afviklede i 2006.

Lastnight havde over 5.000 registrerede brugere – primært fra Haderslev og de uploadede over 30.000 billeder og skrev mange hundrede tusinder beskeder til hinanden. Vi havde håndtegn, som vi photobombede andre sites’ festbilleder med, og vi solgte en del merchandise som t-shirts, keyhangers og bagrudestreamers! Vi holdt en fest, og vi byggede websites for barer og diskoteker og viklede det hele ind i Lastnight.

Sitet peakede i 2006, hvorefter det, som nærmest alle andre communities, blev ramt af Facebook-bølgen. Vi lukkede Lastnight i 2008, da det var ret tydeligt, hvilken vej pilen pegede. Et par tilbud om opkøb blev afvist, da vi ikke mente det stod til at redde, men der var en periode i nullerne, hvor Lastnight regerede Sønderjylland.